Belemmeringen

Dingen waar je normaal niet zo bij stil staat zijn nu ineens van die grote dingen. Neem nou fysiotherapie…..vorig jaar zomer brak ik mijn linker knie (of eigenlijk tibia plateau) en scheurden mijn enkelbanden in van mijn rechter been terwijl we net 3 dagen op vakantie waren….ik kon eindelijk fatsoenlijk mee zonder al te veel duizelen….dus hup naar de rivier. Daar kwamen we niet aan, wel in het ziekenhuis. Maar goed, gebroken en ingescheurd bleek een paar dagen later in Nederland. En moest geopereerd worden….oke, dan krijg ik dus narcose…hoe gaan mijn evenwichtsorganen daar op reageren? Dat kon niemand mij vertellen….Normaal vinden mensen het juist fijn dat ze tijdens zo’n operatie niks mee krijgen en wordt daar überhaupt niet over gesproken. Bij mij dus wel, want ik heb geen zin in de combi pijn en duizelig. En pijn had ik al genoeg doordat ik aan beide benen wat had. Duizelen stopt bij mij ook nooit, maar was opvallend genoeg redelijk te doen op dat moment. Gelukkig had ik een erg meedenkende anesthesist die aangaf dat ik ook voor een ruggenprik kon kiezen in dit geval. Dat had sowieso geen invloed. Dus daar kozen we voor. Overal waar ik kwam voor die operatie, gaf ik aan dat ik een evenwichtsstoornis had, waardoor het dus ook overal kwam te staan en iedereen er rekening mee kon houden. Dit klinkt overdreven, maar op het moment van een duizelaanval is het erg fijn als je niet hoeft uit te leggen wat er aan de hand is. Voor en na de operatie zorgde het er ook voor dat iedereen die iets kwam controleren ook vroeg naar mijn duizeligheid of aangaf dat iets kon zorgen voor meer duizeligheid zoals sommige medicatie. Dit zorgde dan voor minder stress bij mij.

Na een paar dagen mocht ik naar huis en begonnen na 6 weken de bezoekjes van de fysiotherapeut. Dezelfde die ik had gehad vlak na mijn ontsteking op het evenwichtsorgaan, dus zij was al een heel groot deel op de hoogte van wat ik wel en niet kon. Voor haar ook aanpassen, want ze kan mij niet dezelfde dingen laten doen als een ander met dezelfde breuk. Op een crosstrainer hoef je mij bijvoorbeeld niet te zetten want daar word ik hoorndol van. Gelukkig heb ik een fysiotherapeut die weet wat ze doet en dus trainen we nu met oefeningen die zowel mijn knie sterker maakt als mijn evenwichtsorganen trickert.

Men gaf aan dat het herstel een half jaar tot een jaar zou gaan duren, bij mij zal dat iets langer gaan duren. Het zij zo, ik kan me thuis redden met de dagelijkse dingen. Soms met een kleine aanpassing of hulp, maar dat is niet het ergste. Wel hoop ik dat de pijn nog wat minder wordt, want die is nog dagelijks aanwezig.

Een gedachte over “Belemmeringen

  1. Niets helpt je (op den duur) meer dan open en eerlijk te zijn. En tijd is relatief. We hebben het allemaal te kort, we willen allemaal te snel, te graag, enz. Ook ik 🙈 . Proberen het maximale eruit te halen zonder opgejaagd te worden. Dat is pas een krachtige uitdaging !

    Liefs

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s